Bol-Dog Önkiszolgáló Kutyamosó
Mert minden kutyának jár a bol-dogság!
Kezdőoldal » Bol-Dog Blog » Kutyusok Chip Ellenőrzése
Kutyusok Chip Ellenőrzése
kutyus-chip-ellenorzese
 A chip beültetés lényege a kutyusod chip alapján történő regisztrációja.
A chip csupán egy számsorozatot tartalmaz, melyet az állatorvos, a chip beültetése alkalmával regisztrál egy adatbázisban, és ehhez a számhoz rendeli hozzá a kutyusod nevét, oltási adatait, valamint a Te adatait. Tehát maga a chip nem tartalmaz sem a kutyusodra, sem rád nézve, közvetlen adatokat.

A chip nem GPS

A chip önmagában nem alkalmas a kutyusod megtalálására, mivel ez semmiféle helymeghatározásra alkalmas (GPS) alapú eszközt nem tartalmaz. 

A chip nem azonosít közvetlenül

A chip a kutyusod beazonosítását szolgálja, melyhez egy chip olvasó eszköz szükséges, mellyel a chipben  lévő azonosítószámot lehet kiolvasni és ezt lehet lekérdezni a központi adatbázisból. 
A nyilvánosan elérhető adatbázisból a adataid nem jelennek meg, csak a kutyusod hívó neve, neme, fajtája, színe, születési ideje, valamint az oltási adatai.  A bizalmas adataidat csak az állatorvos tudja a teljes hozzáférésével látni. 

A chip működése

A chip RFID (Radio Frequency IDentification) alapú eszköz, alapvetően inaktív, tehát semmilyen energiaforrást, elemet, akkumulátort nem tartalmaz.  A chipet általában, a kutyusod nyakának bal oldalában, a bőr alatt helyezik el, melyet a leolvasás alkalmával aktiválnak, ekkor lép működésbe, és csupán annyi időre, míg a leolvasás, valamint a chip írása tart.
Minden menhely,  és állatorvosi rendelő rendelkezik chip leolvasóval, így minden kutyát azonnal ellenőriznek, hogy chipezett-e.  A kutyusok chippel történő beültetése 2013 óta kötelező előírás az ebtartók számára. 

Nem elég a chip

A chip tehát nagy segítség a kutyusod azonosításában, elkóborolás esetén a kutyus-gazdi azonosítása megtörténhet, de az azonosítás némileg bonyolult.
Ezért, ha teheted, a kutyusodat mindig lásd el kutyabilétával, és valamilyen elérhetőségedet maradandóan (PL: gravírozás) jelöltesd bele!
Ellenőrzés chip szám alapján